Olja trägolv
Det finns flera olika sorters olja men det alla har gemensamt är att de tränger ned i golvet och täpper till dess porer. Det gör att det bildas ett skydd mot slitage, fukt och kemikalier från rengöringsmedel, samtidigt som golvet tillåts att andas och ser levande ut. Man kan olja de allra flesta typer av trägolv så länge de är obehandlade. De typiska träslagen att olja är ek, ask, teak och valnöt som alla är träslag som passar bra utomhus.
Naturolja
Naturolja är fritt från lösningsmedel och behöver därav strykas på periodiskt för att bevara golvets lyster. Denna oljetyp framhäver träets naturliga färg och ådringar. Man kan också tillsätta pigment till naturolja och på så sätt förändra färgen på golvet.
UV-olja
UV-olja innehåller polyuretan och är akrylbaserat vilket gör det mycket slitstarkt. Använder man denna olja till golvets ytskikt behöver man sällan bättra på den.
Hårdvaxolja
Hårdvaxolja impregnerar träet och ger samtidigt en skyddande yta mot vatten och annat spill.
Skura med linoljesåpa/golvsåpa
Att skura trägolv med såpa eller linoljesåpa måste inte nödvändigtvis innebära att man endast rengör det. Består golvet exempelvis av träslagen furu eller gran gör man det faktiskt samtidigt mer slitstarkt genom att såpan fettar in golvet (linoljesåpa är fetare än vanlig golvsåpa och fettar in ytan bättre). Däremot bör man inte skura trägolv gjorda av ek eller bok med såpa/linoljesåpa eftersom de då kan missfärgas.
Måla
Att måla sitt trägolv är inte samma sak som att göra en skyddande ytskiktsbehandling på det även om färgen såklart delvis lägger sig som en skyddande hinna ovanpå träet. Måla golv är istället en kosmetisk åtgärd för att ge golvet ett lyft, ett nytt utseende eller för att eventuellt jämna ut färgvariationer. Ett mycket slitet trägolv kan därför passa bra att måla men då kan det vara bra att komplettera med en ytskiktsbehandling såsom olja.
Fernissa
Fernissa är ett färglöst lack om man inte väljer att blanda ut det med linoljefärg för att göra golvet mer brunt. Att fernissa golv påminner om att lacka golv men med skillnaden att man kan göra det i flera lager utan att golvet tar skada. Det här är dock inte en behandling man brukar utföra idag och den har inte varit vanligt förekommande sedan början av 1900-talet.
Vaxa
Vax, exempelvis tidigare nämnda hårdvaxolja, impregnerar träet och ger en slitstark, naturlig och lätt glansig yta. Man kan i och med detta säga att vax som ytskiktsbehandling är ett slags mellanting mellan olja och lack. Det går bra att vaxa i stort sett alla typer av parkettgolv men man bör undvika de som består av tropiska träslag då hårdvaxolja har svårt att härda på de trätyperna.
Lacka
Lack finns som oljebaserad, vattenbaserad och som UV-härdad samt med olika typer av glans; blank, halvblank, matt och ultramatt. Gemensamt för alla typer av lack är att de inte tränger ned i träet utan istället lägger sig som en skyddande yta ovanpå. Det gör lack till den mest lättskötta och slittåliga ytskiktsbehandlingen. Alla typer av parkettgolv förutom de som består av träslaget körsbär och de som redan är kemiskt förbehandlade går bra att lacka.
Det som skiljer UV-lack från olje- och vattenbaserad lack är att det innehåller akrylat som är vattenresistent, transparent och skyddar mot UV-strålning. Detta lack ger också en extra blank yta.
Betsa/vitbetsa
Att betsa ett parkettgolv innebär att man färgar in träet i en önskad nyans, samtidigt som man behåller träets naturliga utseende med ådringar. Att vitbetsa golvet innebär därför att man färgar träet vitt, vilket är mycket populärt att göra då ett helt rum blir mycket ljusare. Om man har betsat sitt parkettgolv behöver man även komplettera med en annan ytskiktsbehandling, gärna olja eller hårdvaxolja, för att behålla golvets naturliga utseendet och en god slitstyrka.
Lasera/vitlasera
Att lasera ett parkettgolv är i stort sett samma sak som att betsa ett men med skillnaden att lasyren är tunnare. Lasyren tränger därför inte lika djupt ned i träet, vilket ger mer färg som bland annat döljer träets ådringar mer. Vill man ha en djupare tränyans ska man alltså välja att betsa golvet, och vill man ha en större färgvariation ska man lasera det. Precis som vid betsning måste man avsluta med ytterligare en ytskiktsbehandling, och även i detta fall gärna i form av olja eller hårdvaxolja.
Luta
Att luta golvet innebär att man motverkar träets naturliga gulningsprocess och gör att det behåller en ljus och mer gråaktig yta under en längre tid genom att stryka på lut. Det finns två typer av lut, en starkare alkalisk och en syntetisk med lägre pH-värde men som ger samma effekt. Ett lutat massivt trägolv behöver också förses med en kompletterande ytbehandling såsom olja eller vax.
OBS! Alkaliskt lut är frätande och måste hanteras varsamt. Bär därför alltid skyddshandskar, skyddsglasögon samt andningsskydd.
Nåta
Att nåta ett golv innebär inte att man ger det en ytskiktsbehandling utan att man sätter fog mellan golvspringorna för att golvet en slät yta. Ordet nåta betyder ordagrant “att fylla igen”.
Klinker
Klinker räknas som slitstark grovkeramik, kan vara antingen glaserade eller oglaserade och är tillverkat av stengods såsom bränd lera. Desto tätare den brända leran är desto mindre vatten kan den absorbera. Klinker ska inte förväxlas med kakel som används till väggar medan klinker används till golv.
Keramiska plattor såsom klinker är i nästintill underhållsfria och det krävs oftast inte någon extra ytbehandling för att skydda materialet. Det bästa är istället att rengöra klinkers genom att torrmoppa bort damm eller använda en fuktig mopp som man doppat i vatten med ett tillsatt neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel. Medlet ska ha ett pH-värde någonstans mellan 7,5-9,5 och kallas då för allrengöringsmedel. Undvik att använda såpa då det kan bilda en fet beläggning på klinkergolvet där smuts får fäste. Är såpan dessutom färgad exempelvis grön eller gul kan den missfärga klinkergolvet om det är gjort av ett naturstensmaterial samt fogarna mellan plattorna. Man ska inte heller rengöra klinkergolv med kalkrengöringsmedel då det har en blekande effekt. Det är istället rekommenderat att använda ättika för att specifikt ta bort kalk från klinkers.
Även om ett klinkersgolv oftast inte behöver behandlas kan man syratvätta det när det är nylagt, impregnera oglaserade golvklinker med sten- och fogimpregnering eller särskild klinkerolja samt måla det.
Syratvätta
Syratvätt rengör framförallt fogarna mellan klinkerplattorna och denna process görs oftast när golvet precis är nylagt. Eftersom det är en sur produkt som bidrar till effektiv rengöring är det viktigt att man väljer en syratvätt specifikt för klinker och att man först sköljer golvet med vatten, även kallat att vattenmätta golvet.
OBS! Du måste alltid använda skyddshandskar och skyddsglasögon när du arbetar med syrliga vätskor eftersom de kan irritera och i värsta fall fräta på hud och ögon
Impregnera
Man kan antingen impregnera klinker med sten- och fogimpregnering eller en särskild klinkerolja. Impregneringsmedlet kommer ofta i sprayform och skyddar fogar och oglaserad klinker mot kalk, fukt, fett från till exempel tvålrester och mögel. De påverkar inte färg eller glans och fungerar därför bra även på klinker som är gjord av marmor och annan natursten. En behandling med impregnering håller mellan två-tre år innan den kan behöva upprepas.
Måla
Vill man ändra utseende på sitt klinkergolv kan man måla det. Färgen kommer inte att tillföra ett extra skydd utan vara där för syns skull. För att måla ett klinkergolv behöver man en särskild klinkerfärg, både för grundfärg och den färg man vill måla golvet i, och en skumgummiroller för att applicera den. Klinkers glatta yta kräver också att man målar åtminstone två lager med vald färg efter att man grundat.