Börja med att ta reda på vilken typ av golv du har då alla golv inte går att slipa. Massiva trägolv och de flesta parkettgolv går utmärkt att slipa, så länge de har ett träskikt på minst cirka 2,5 mm. Trägolv vars toppskikt är tunnare än 2,5 mm kallas fanérgolv och går inte att slipa!
Om du är osäker på vilket golv du har bör du kontakta en golvfirma som kan hjälpa dig avgöra om golvet går att slipa.
Kontakta en bra golvfirma nära dig
Införskaffa material
Detta behöver du:
- Dammskydd
- Golvslip
- Kantslip
- Trekantslip
- Färgskrapa
- Grovdammsugare
- Andningsskydd
Förbered golvet och bostaden
Även om du använder en dammsugare kopplad till golvslipen kommer det att bli dammigt. Gör resten av bostaden dammtät genom att tejpa upp skyddsfolie. Skyddsfolie är en tunn plastfilm som hindra dammet från att sprida sig. Det finns också dammskydd för dörröppningar med en dragkedja som går att öppna.
Golvet skall tvättas innan du börjar slipa och spikar och skruvar ska försänkas minst 2 mm ned i träet för att inte skada golvslipen. Om du har djupa skador i golvet kan dessa lagas med kemiskt trä. Gamla trägolv kan ha stora springor mellan plankorna dessa kan tätas med golvfog. Detta kallas nåtning och görs innan slipningen.
Slipa golvet
Vilken golvslip skall du välja?
När man slipar golv hyr man ofta golvslip, kantslip och grovdammsugare. Även trekantsslip finns att hyra hos vissa återförsäljare.
Det finns tre typer av golvslipmaskiner för trägolv, excenterslip, roterande slip och bandslip. Vilken golvslip du skall välja beror på vilket typ av golv du skall slipa, hur erfaren du är och hur mycket tid du har på dig:
Excenterslip – bäst för nybörjaren
Excentersgolvslip är den enklaste sortens golvslipmaskin. Resultatet blir jämt och fint även för en nybörjare. Risken för sliprosor och färgskiftningar är minimal. Kopplar du in en dammsugare så blir också arbete i princip dammfritt.
På undersidan av exentergolvslipen sitter det ett stort fyrkantigt sandpapper. Det rör sig fram och tillbaka och det gör att man inte behöver ta hänsyn till träets fiberriktning.
Ytterligare en fördel är att du även kan slipa ojämna golv, det går till och med att slipa trall, något som inte fungerar med roterande slip eller bandslip.
Nackdelen med en excenterslip är att arbetet tar lång tid. Du behöver slipa golvet minst fem gånger med olika kornstorlek på slippappret.
Roterande golvslip – tuffare men kräver helt plant golv
De finns flera olika varianter av roterande slipmaskiner. Men gemensamt är att de är mer kraftfulla än excenterslipar.
Det gör att du snabbare kommer ned i träet och bättre rår på tuffa ytbehandlingar, till exempel fabrikslackerad parkett.
Med en roterande golvslip räcker det oftast att slipa golvet i tre gånger med olika kornstorlek på slippappret.
Om du använder en roterande golvslip med flera mindre mindre sliprondeller undertill kan du inte slipa ojämna golv eller golv med springor.
Bandgolvslip – proffsens val
Den mest effektiva typen av golvslipmaskin är en bandslip. Bandslipen avverkar mer trä snabbare än både excenterslipen och den roterande golvslipen. Du kan slipa tuffa ytbehandlingar som till exempel hård lack.
Fördelen med en bandgolvslip är att den är stark och snabb och därför ofta används av proffsen. Styrkan och snabbheten är även dess största nackdel. Det är viktigt att man inte stannar till när valsen är i nedsänkt läge eftersom man då får en grop i golvet. Det finns helt enkelt inget utrymme för misstag med denna typ av golvslip!
Oavsett vilken vilken slip du väljer måste du säkerställa att maskinen fungerar i ett vanligt eluttag. En del golvslipar kräver väldigt mycket el och det kan vara värt att fråga uthyraren vad som gäller för ju din maskin.
Läs noga igenom instruktionerna för den golvslip du hyrt. Handhavandefel kan skada maskinen, golvet eller i värsta fall användaren.
Vilken kantslip skall du välja?
Det finns två typer av kantslip som används vid golvslipning, en vanlig handhållen excenterslip och en traditionell golvkantslip.
Handhållen excenterslip
Det är en vanlig excenterslip som kan användas till alla möjliga sliparbeten i hemmet. Fördelen är att den är lätt för nybörjare att använda. Nackdelen att den inte är så kraftfull inte når in under element och köksskåp.
Traditionell golvkantslip
Detta är den maskin som proffsen använder då den är väldigt kraftfull och speciellt anpassad för att slipa golv. Sliphuvudet på den utskjutande delen är endast några centimeter hög.
Det gör att maskinen når in där traditionella handverktyg inte når. Till exempel under element och och under köksskåp.
Trekantsslip
Utöver kantslip behöver du en trekantsslip för att nå in i hörnen. Är golvet lackat behöver hörnen först skrapas med en målarskrapa. Det måste man göra eftersom en trekansslip inte är stark nog för att rå på lack.
Vilken aningsskydd ska jag använda?
Du ska använda ett andningsskydd med skyddsklassen P3.
Innan du slipar bort mattlim bör du testa om detta innehåller asbest. Om mattlimmet innehåller asbest behöver golvet slipas av en saneringsfirma.
Så slipar du golvet
Äntligen är det dags att börja slipa. Slipningen sker med slippapper. Du ska börja med ett grovt slippapper och byter efter varje slipning till ett papper med finare sandkorn.
Den första slipningen kallas grovslipning och avser avlägsna golvets ytbehandling.
De följande slipningarna måste avlägsna alla repor skapade av den föregående slipningen.
Om man går för snabbt fram risker man att lämna så kallade sliprosor kvar i golvet. Sliprosor är repor från ett grövre slippapper som fortfarande syns då golvet är färdigslipat.
Mellan slipningarna ska golvet dammsugas, annars kan grövre slipkorn finnas kvar och repa ytan.
Dammet från golvslipning kan självantända, förvara därför dammet från slipningen på en brandsäker plats.
Vilka slippapper du ska använda till parkettgolv
Nedan följer en genomgång av vilka slippapper som är lämpliga för olika golv. Slippapprets kornstorlek har beteckningen K.
Excenterslip
Slipning 1 K24
Slipning 2 K40
Slipning 3 K60
Slipning 4 K80
Slipning 5 K120
Bandslip
Slipning 1 K50 Vid fiskbensparkett, slipa diagonalt en gång i vardera riktning
Slipning 2 K80 Slipa i rummets längdriktning
Slipning 3 K120 Slipa i rummets längdriktning
Vilka slippapper du ska använda till brädgolv (furugolv)
Excenterslip
Slipning 1 K24
Slipning 2 K40
Slipning 3 K80
Slipning 4 K120
Bandslip
Slipning 1 K36, Slipa diagonalt
Slipning 2 K80, Slipa i träets längdriktning
Slipning 3 K120 Slipa i träets längdriktning
Som man lätt kan se krävs det fler slipningar med en enklare maskin men slutresultatet blir detsamma. Är brädgolvet väldigt slitet, målat eller brädorna skålade (vågiga) går det mycket snabbare med en bandslip.
Slipschema
När man slipar med bandslip får man bäst resultat om man följer ett slipschema. Grundregeln är att man skall följa träets längdriktning.
Undantaget är äldre brädgolv, då bör man slipa diagonalt den första slipningen. Brädorna i ett gammal brädgolv har ofta skålat sig. Den diagonala slipningen utjämnar de toppar och dalar som skålningen orsakar.
Slipschema för furugolv
Ett annat undantag är fiskbensparkett, där träets längdriktning går diagonalt mot golvet. Vid första slipningen slipar man fiskbensparkett diagonalt, därefter slipar man i rummets längdriktning.
Slipschema fiskbensparkett
När man kör slipmaskinen över golvet bör man köra omlott. Det innebär att man överlappar sitt föregående slipspår så att ingen gräns uppstår mellan slipspåren.
Så slipar du kanterna
Vid varje slipning slipar du även kanterna med din kantslipmaskin. Om du använder en traditionell kantslipmaskin och är nybörjare bör du testa med ett finare slippapper första gången. Maskinerna är väldigt kraftfulla och det är lätt att ta för mycket. Är väggen känslig bör man skydda den med kartong.
I hörnen skrapar man bort eventuell lack med en skrapa och slipar sedan med trekantslipen.
När sista slipningen är avslutad dammsugs golvet noggrant. Nu är golvet redo för ytbehandling.
Ytbehandla golvet
Här kan du läsa om hur du bäst ytbehandlar ditt golv:
Hur lång tid tar det att slipa golv själv?
Det är svårt att svara på exakt hur lång tid det tar eftersom flera faktorer såsom slitage, träslag, ytskikt och ytan i kvadratmeter såklart spelar in. Men mellan tummen och pekfingret kan man räkna med att man hinner med att slipa färdigt 20 kvadratmeter per dag om man inte stöter på problem. Innan man kan slipa golvet krävs dock förberedelser i form av att boka maskiner, städa, plasta in ytor och försänka spikar och skruvar.
Efter det tillkommer tiden för att behandla ytan. Om man till exempel lackar golvet ska det torka en timme mellan varje strykning och efter den sista strykningen tillkommer cirka 5 timmar torktid – och man bör göra minst tre strykningar för att få ett bra resultat. Väljer man istället att olja golvet ligger torktiden efter den sista strykningen någonstans mellan 12-24 timmar.
Uppskattning tidsåtgång 20 kvadratmeter, torktid med ytskiktsbehandling lack inräknad:
Cirka två dagar
Uppskattning tidsåtgång 20 kvadratmeter, torktid med ytskiktsbehandling olja inräknad:
Cirka tre dagar
Hur lång tid tar det för en golvfirma att slipa golv?
Anlitar du en golvslipare kan du räkna med att tiden för att slipa och behandla golvet ungefär halveras. Många golvfirmor uppger att de behöver ungefär en arbetsdag för att färdigställa 40-45 kvadratmeter, men då är inte torktiden på den sista strykningen av ytskiktsbehandlingen och det förberedande arbetet inräknat.
Kan man göra rotavdrag för golvslipning?
Om du anlitar ett golvföretag som är anslutna till Golvbranschens standardavtal A86 för att slipa din golv kan du ha rätt till ROT-avdrag. Det som avgör om du har rätt till ROT-avdrag är om du själv nyttjar eller äger bostaden och om du inte förbrukat ditt maxbelopp om 50 000 kronor per år. Värt att ha koll på är att rotavdraget slås ihop med rutavdraget och att varje vuxen person i ett hushåll har rätt till 50 000 kronor vardera per år. Rotavdraget ges för 30 procent av arbetskostnaden medan rutavdraget täcker så mycket som 50 procent av arbetskostnaden.
Observera att du som konsument ansvarar för att bevisa att ditt rotavdrag inte är förbrukat eftersom golvföretag inte automatiskt får upplysning om detta från Skatteverket.
Vad kostar det att slipa golv själv?
Kostnaden för att slipa ditt golv själv påverkas av golvets skick, vilket träslag det består av, hur stor golvyta som gäller och vad du vill behandla golvets ytskikt med. Generellt sätt är exempelvis ekparkett billigare att slipa än parkett som består av träslaget furu, och lack är billigare att behandla med än olja. Det man däremot kan räkna på i förväg är kostnaden för utrustningen och materialet du behöver till att slipa golvet.
Utrustning/material | Kostnad |
Stor golvslip om 70 kg | Ca 500 kronor dygn 1, halva priset dygn 2 |
Mindre golvslip om 40 kg | Ca 400 kr/dygn, halva priset dygn 2 |
Kantslip | Ca 200 kr/dygn |
Slippapper | Ca 400 kr/25 kvm |
Golvlack 5 liter | Ca 1200 kronor |
Golvolja 5 liter | Ca 900 kronor |
Vad kostar det att köpa golvslipning av ett företag?
Samma faktorer som för att slipa golvet själv spelar också in när man anlitar en golvfirma. Givetvis skiljer sig priset åt från golvfirma till golvfirma också men man brukar säga att snittet ligger någonstans mellan 100-200 kronor per kvadratmeter efter att rotavdrag har gjorts. Om man betalar uppemot 200 kronor per kvadratmeter bör också ytskiktsbehandling ingå.
Här på golvslipning.se kan du fylla i yta i kvadratmeter, typ av golv, vilken ytskiktsbehandling som önskas, om det krävs någon typ av förarbete, bilder och annan information som kan vara bra att veta om ditt golvprojekt samt kontaktuppgifter för att få gratis prisförslag för golvslipning av firma. Din förfrågan är inte bindande och du bestämmer själv om du vill anlita någon.
Hur ofta ska man slipa om sitt golv?
Hur ofta man behöver slipa om sitt golv beror på hur väl man sköter om det, vilket träslag det består av och hur mycket dagligt slitage det utsätts för. Generellt sätt brukar man säga att ett hårdare golv som är gjort av exempelvis ek, ask, lönn och bok, och som inte utsätts för onormalt slitage, inte behöver slipas om förrän efter tio år. Ett mjukare golv som kan vara gjort av till exempel furu, al och björk kan däremot behöva slipas om vart femte år.
Oavsett golvets träslag är det viktigt att man inte låter golvet slitas ner hela vägen till träet innan man ytbehandlar på nytt eller slipar om det. Om hela ytskiktet har slitits bort kan det nämligen tränga ner smuts och fukt i träet, vilket i sin tur kan leda till att golvet blir så pass skadat att det helt måste bytas ut!
Vill du ha hjälp med en annan typ av golvprojekt? Läs mer på golv.se
Göra det själv?
Handla bra verktyg hos Skånska byggvaror
Handla golvmaterial hos Beijer