När ska man slipa?
Golv behöver underhållas emellanåt. När man bör slipa golvet är beroende på vilken golvtyp som det gäller och hur mycket slitage det utsatts för. Har du ett äldre golv som det är tänkt att utföras någon form av grundbehandling på, ska slipning genomföras innan för att uppnå ett bra resultat. Ett mjukare träslag eller porösare material behöver oftast slipas med tätare intervaller. Det är även en bra idé att slipa innan du målar eller lackar om golvet – för om ytan är blank fäster inte färg eller lack. För vissa är det också viktigt att emellanåt slipa golven för att undvika ojämnheter, medans vissa slipar för att golvet estetiskt ska passa in i inredningen, som en egen design.
Vad gör man med socklarna?
När man slipar golv är det vanligast att sockeln sitter kvar, om dessa är i användbart skick. Vill man behandla golvlisterna, slipar man antingen dessa trärena eller beroende på material, ruggar ytan för att kunna måla om eller lacka. Uppstår det en glipa mellan golv och sockel kan man använda sig av en så kallad skugglist för att dölja mellanrummet.
Olika golvtyper
De vanligaste golv man slipar är massiva trägolv av olika slag. De lite hårdare träslagen ek, lönn, bok och ask har längre underhållsintervaller än de lite mjukare träslagen björk, al och furu. I dag finns också laminatgolv med lite tjockare ytlaminat som går att slipa. Betong har under dom senaste åren också blivit ett modernt alternativ, dessa går beroende på typ också bra att slipa, och kräver oftast inga specialmaskiner då det är ett poröst material. Stengolv som marmor eller sjösten slipas också, men är inte lika vanligt.
Dammfri slipning
I dag har de flesta firmor som slipar golv maskiner som arbetar i ett slutet system, vilket gör att kunden inte behöver städa hela sin bostad efter utfört arbete och att man kan vistas i anslutning till arbetsplatsen. Hyr man själv en golvslipningsmaskin är dessa nästan alltid utrustade med effektiva uppsamlarpåsar och filter. Lite mindre maskiner går oftast att koppla till en vanlig hushållsdammsugare eller grovdammsugare.
Ytbehandling
Med ett nyslipat golv finns massor med möjligheter när det gäller ytbehandling. Man kan måla, betsa, lacka, olja, luta eller vaxa. Många olika färger och mörkhetsgrader finns. Oftas är det bara fantasin som sätter gränser. Det är viktigt att tänka på slutresultatet utseendemässigt, men framförallt vad golvet ska användas till och hur mycket slitage det kommer utsättas för. Det är också viktigt att ta hänsyn till i vilken typ av bostad som det finns i. Råd om detta finns oftast att få i en fackhandel, viktigt om man till exempel tänker utföra arbetet själv. Många firmor har stor bredd när det gäller ytbehandling av golv, men en del firmor är specialiserade på en särskild produkt. Samma firma som slipar golvet klarar oftast att utföra ytbehandling av detta också.
Hur ska vi förbereda?
När du ska slipa golvet går det bra att använda slippapper som man fäster på ett verktyg avsett för slipning. När det gäller ett större sliparbete där golvet är väldigt ojämnt eller om du ska slipa mer än ett tunnt lager färg eller lack bör du använda ett maskinellt verktyg avsett för golvslipning, så att ytan blir jämn. Innan du sätter i gång med slipningen bör du tänka på några viktiga saker:
Alla möbler plockas bort så att det är fritt och gott om plats.
Tänk på att slipning av ett normalstort rum tar en eller ett par dagar.
Använd rätt utrustning för den typen av golv arbetet gäller.
När en maskin används är det viktigt att du håller den i rörelse hela tiden för att undvika gropar i underlaget.
Andningsmask och god ventilation är viktigt för att undvika andningssvårigheter som kan uppstå utav dammet.
Golvet bör städas och man bör hamra ner alla spikar.
Det är viktigt att noggrant dammsuga ytan efter golvslipning. Det gör man för att minsta dammkorn orsakar knottror vid lackering eller målning av golvet.
Vad kostar det?
Att få golvet slipat kan variera mycket i pris. Ett spann är ca 75 kr/kvm – 200 kr/Kvm för endast slipning. Viktigt om man tänker anlita en firma är att alltid veta klart vad arbetet kan komma att kosta innan det påbörjas. Jämför gärna priser med några olika firmor innan du bestämmer dig. Utför du arbetet själv är det eventuell hyra av maskin och förbrukningsmaterial som kostar – och ens egen tid förstås.