Höst=Möss inomhus. Finns det en finns det flera.
Jo det stämmer tyvärr. Finns det saker man kan göra själv för att slippa ohyran? Nja är det korta svaret. Det långa kommer här med gör själv/checklista längst ner.
I Sverige finns i huvudsak 3 olika möss. Husmus, stor och liten skogsmus.
Ja, på hösten söker sig gärna möss in i våra hus. Genom glipor och små sprickor tar sig mössen in. De är så snabba så de till och med kan passa på att springa in om du lämnar dörren på glänt en stund. Jag hörde på radion nyss att det tydligen är ett så kallat “musår” i år igen. Förra året var även det extra mycket.
Möss kategoriseras som skadedjur. Hur söta man än kan tycka de är, så är de ej välkomna in i ditt hus. Varför går de in då? På jakt efter mat såklart. Även värme. Trivs de så boar de och föder musbebisar. Varje kull är i snitt 6 st och de kan få 5-10 kullar per år.
Deras tänder växer snabbt så de behöver gnaga ner dem. Det kan innebära skador på trä eller till och med elledningar med möjlig brand som följd.
Vad kan man göra för att försöka undvika möss i huset?
Det finns mycket som hjälper men det är svårt att undvika helt ändå. Eftersom jag ej är någon skadedjurs expert så kan jag bara bidraga med att berätta vad vi gör.
Matförvaring:
All mat som förvaras i skafferiet har vi i plastlådor med lock. Dessa har hittills fungerat. Det gäller även tetrapack med tomatsås eller bönor och faktiskt också stearinljus. Möss kan både klättra och hoppa och att försöka stänga eller försluta hela skafferiet, är ingen ide eller iallafall väldigt svårt. De kan ta sig in genom ett hål stort som en blyertspenna.
Sophantering:
Lämna ej disk eller matrester i slasken. Släng sopor och låt dessa ej vara kvar i huset över natten. Tänk även på chips och godis som man kanske lämnar kvar på bordet framför Tv’n. Försök även ta till vana att plocka upp från golvet om ni spillt något.
Håll koll på uppenbara ingångar:
Gamla hus har ofta små sprickor eller hål längs med husgrunden. Se till att täta dessa med cement eller annat som passar ditt hus. Forska lite eller hör med din bygghandlare så får du hjälp. Jag läste någonstans att man även kan lägga Enkvistar runt huset då möss ej gillar dessa. Om Enbusken är fridlyst eller ej är för mig oklart och kanske det ser olika ut beroende på region. Jag vill iallafall vara rädd om Enbuskar.
Fällor:
Musfällor är hemska men effektiva. Men ett tips är att köpa en storlek som är 10cm + då de mindre är lite för klena och mössen springer omkring med en musfälla som sitter fast på kroppen. Det är både djurplågeri och gör även att ni kan få lukta er fram till att hitta en död mus fylld med mask liggande någonstans i huset.
Det finns även fällor som fångar istället för att döda. Risken med dessa är att musen hittar in i huset igen, efter att du släppt ut den i det fria. Båda typerna är effektiva och resten är ett moraliskt beslut ni som själva måste ta.
Vad äter möss?
De verkar vara nyckfulla och får de för sig att börja tugga på någonting så verkar de göra det. Alltså äter de allt. Men huvudfödan är frön. Finns det ingen mat så tycks, förutom mat, tvål och stearinljus vara delikatesser. En vinter när vi kom till huset hade några mususlingar fått för sig att knapra i sig samtliga av våra pelargoner. Inte för att de hade ätit upp dem. Bara malt ner dem ända till rötterna. En annan gång hade en mus fått ett infall att smaska i sig ett av våra många stolsben som blev 5 cm kortare.
Sprider möss sjukdomar?
Ja, det kan de absolut.
Har djuren ätit på er föda är det självklart att man genast kastar det. I Coronatider är det även vanligare med sprit för rengöring i hemmen. Så ytor som man ska ha mat på är det bra att ta till vana att torka av innan man lägger sin mat på. Självklart går vanligt rengöringsmedel bra också.
Alla döda djur ska man självklart behandla med avstånd och göra rent efter ordentligt. Musbajs ska helst inte dammsugas upp. Iallafall inte stora mängder. Men är det stora mängder bajs så finns risken att det kan finnas bakterier i och även i dammet från avföringen. Tillexempel sorkfeber som man blir otroligt sjuk av. Så man behöver inte andas in extra kraftigt och skaka inte det material muspluttarna ligger på inomhus. Har man iallafall dammsugit mängder med musbajs kan det nog vara bra att byta påse. Men gör det utomhus och vädra huset ordentligt. Se till att skura golvet ordentligt och tvätta textilier som bajs funnits på. Det slarvar man kanske med men det är en god ide.
Elektriska musskrämmor:
Dessa säger vissa fungerar och andra att de inte funkar alls. Jag betvivlar att de funkar och den som vill motbevisa mig får gärna kommentera eller tipsa mig.
Checklista/att göra själv:
-Håll dörrar stängda.
-Köp bra fällor.
-Håll rent och lämna aldrig mat eller sopor.
-Förvara mat i förslutbara plastlådor.
-Avse viss försiktighet mot avföring.
– täta alla öppningar i fasaden som du hittar.
– Klipp gräset kort runt huset
– Undvik klätterväxter mot fasaden
– mata helst inte fåglar och ta upp spillet runt fågelbordet
– ha lock på sopbehållare
– sätt metallnät på håligheter i grunden. Fråga din handlare efter mässing eller kopparnät.
-Avloppsbrunnar bör ej ha för stora hål och ska sitta fast ordentligt.
Till slut vill jag bara säga att oavsett vad man gör för att vinna kriget mot möss. Så tycks dessa påhittiga små gnagare alltid lyckas vinna detta krig på ett eller annat sätt. Din bästa krigare är nog en katt.
Behöver ni hjälp kontaktar man Anticimex så får man både råd och om man behöver ett kit för att bli av med dem.
Ett sista tips från mig är att använda handskar när du “laddar” fällor. Möss har väldigt bra luktsinne och doften från dina händer kan skrämma bort dem från fällan.
Pip